Tornar

Banc bones pràctiques

Projecte de la “Fia-faia” a Cicle Inicial de Primària

Escola Galceran de Pinós (Bagà)

Documentació

Cal que et registris per poder veure a aquest contingut

Puntuació

M.Neus Bardina Simorra

fa 3 anys

La meva valoració

Inicia sessió o registra't per puntuar

Punt de partida

Des del 2008, els alumnes de l’Escola Galceran de Pinós (Bagà) elaboren una revista de temàtica monogràfica, de manera trimestral o anual. Al curs 2012-2013, la publicació s’havia de centrar en la comarca del Berguedà i cada cicle educatiu havia de treballar un aspecte diferent.

Què, qui, com

En un moment en què ja s’estava preparant la candidatura UNESCO de la festa de les falles, els nens i nenes de primer i segon Cicle Inicial van fer un projecte interdisciplinari sobre la “Fia-faia”, que va quedar plasmat posteriorment a les pàgines de la citada revista.

Durant aproximadament un mes van treballar tot allò relacionat amb la tradició.

Per una banda, van rebre la visita d’un “faiaire” de la comarca, el qual els va explicar moltes coses. Ells i elles prèviament havien fet una assemblea per saber que voldrien preguntar-li. D’altra banda, van visitar una residència d’avis de la població on dues persones van ensenyar-los el procés de construcció d’una “faia”. D’ambdues activitats en van extreure uns apunts o conclusions.

Igualment, es va treballar la tradició a totes les assignatures: a Castellà van analitzar els programes d’actes de la festa de diferents anys i tot seguit van elaborar una nova proposta per l’edició d’aquell any, a Matemàtiques van mesurar una “faia” i van fer comparacions, a Medi van redactar un text històric i van analitzar la planta de la “faia”, a Música van aprendre la cançó típica de la festa i a Educació Física van ballar la dansa de la nit de “faies”.

Cada nen i nena va fer un petit dossier amb tot el treballat i après.

Aquest és l’enllaç a la revista:

https://en.calameo.com/read/000324685edd8b70fc7da?authid=3lfmsEo3E4LB

El projecte s’explica de la pàgina 11 a la 15.

Fortaleses i limitacions

L’alumnat va conèixer el seu entorn social i cultural mitjançant persones del poble, externes a l’escola.

El dia que es va celebrar la festa els alumnes van poder participar-hi més activament, entendre més el seu origen i significat i, finalment, gaudir-la de manera més intensa.

El projecte en sí és interessant, però també ho és el fet d’elaborar una revista amb tota l’escola.

Per desenvolupar una activitat similar es podria contactar l’Arxiu Comarcal de la zona o un museu etnogràfic proper, perquè de ben segur poden aportar informació i/o idees.