LA MALETA FALLAIRE

“La Maleta fallaire” té com a objectiu valoritzar la tradició de les falles, la seva diversitat i la relació amb els diferents àmbits que l’envolten, essent una eina eficaç per als mestres i molt especialment per aquells que treballen amb noves metodologies i busquen un canvi educatiu. Així mateix, s’ajusta als continguts del currículum oficial dels diferents països i ajuda a l’assoliment de les pertinents competències. A banda d’un complement a les accions pedagògiques “fallaires” que ja s’estan realitzant, esdevé un instrument que facilita la transferència de coneixements naturals, socials, lingüístics i artístics. Els materials pedagògics elaborats van destinats als alumnes de Cicle Superior de les escoles de Catalunya, Andorra, Aragó i Occitània, principalment de l’àrea dels Pirineus. Es contempla igualment una possible extensió envers el Primer Cicle de Secundària. La maleta s’estructura en sis activitats manipulables i de caràcter lúdic, que s’emmarquen en un àmbit i en una àrea de coneixement:

fa 11 mesos

Objectius

 • Incorporar la festa de les Falles, Haros, Halhes i Brandons a les aules de primària i primer cicle de secundaria per tal d’assolir-ne la seva valorització.
 • Donar a conèixer l’origen, la història i el funcionament de la tradició als estudiants de les escoles dels Pirineus, a fi que puguin construir la seva identitat personal i social de manera crítica.
 • Disposar de materials pedagògics relacionats amb la tradició que puguin ser utilitzats en projectes docents innovadors.
 • Treballar tots els àmbits de la festa, és a dir, la vessant natural, lingüística, històrica, geogràfica, etnogràfica i musical en concordança amb els currículums oficials.
 • Facilitar l’intercanvi de coneixements i tradicions entre tota la comunitat fallaire.

Plantejament

Els materials dissenyats busquen valoritzar la tradició de les falles, la seva diversitat i la relació amb els diferents àmbits que l’envolten, essent una eina eficaç per als mestres i preparada per aquells que treballen amb noves metodologies i busquen un canvi educatiu. Així mateix, són una eina que s’ajusta als continguts del currículum oficial dels diferents països i ajuda a l’assoliment de les pertinents competències. A banda d’un complement a les accions “fallaires” que ja es realitzen, esdevenen un instrument que facilita la transferència de coneixements naturals, socials, lingüístics i artístics. S’adapten també a alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible definits per les Nacions Unides el 2015 mitjançant els quals es vol garantir una vida sostenible, pacífica, prospera i equitativa.

Àmbits

 • Natura i Sostenibilitat
 • Dansa i música
 • Llengües
 • Social i Cultural

Documents

Activitats

 • Activitat 1. La fusta del foc

  Activitat 1. La fusta del foc

  Les Festes del Solstici d’Estiu als Pirineus utilitzen diferents tipus de materials. Cada poble empra diferents espècies de vegetació, en funció de la tradició i els boscos que l’envolten. Aquesta diversitat, és una oportunitat ideal per conèixer els hàbitats pirinencs, les varietats de les espècies que els integren i on es localitzen.

  Àmbits
  • Natura i Sostenibilitat
 • Activitat 2. Tants troncs per poble

  Activitat 2. Tants troncs per poble

  Al Berguedà, l’herba faiera, principal element per a l’elaboració de les falles, està en perill d’extinció. De fet, alguns fallaires ja s’han hagut de desplaçar a comarques veïnes per tal de localitzar-la. L'ús dels recursos naturals per a l'acció humana, sigui festiva o quotidiana, és un fet que cal regular i ser conscients de la seva importància.

  Àmbits
  • Natura i Sostenibilitat
 • Activitat 3. Paraules al voltant del foc

  Activitat 3. Paraules al voltant del foc

  Les falles del Pirineu, es troben en cinc regions veïnes d'una important riquesa lingüística. S'hi parlen el català, l'aranès i occità, el castellà i el francès, amb totes les variants locals de cadascuna. A banda de les llengües hi trobem tot el vocabulari de les festes del foc, ric en contingut

  Àmbits
  • Llengües
 • Activitat 4. Territori fallaire

  Activitat 4. Territori fallaire

  Cada poble fallaire dels Pirineus elabora la seva falla d’una manera particular. En total són més de 63 localitats disperses pel territori que ofereixen una gran riquesa cultural. Aquesta diversitat esdevé una bona ocasió per treballar de manera conjunta la geografia dels Pirineus i l’etnografia

  Àmbits
  • Social i Cultural
 • Activitat 5. Prometeu de la flama al Sol

  Activitat 5. Prometeu de la flama al Sol

  El culte al Sol i els pertinents solsticis és quelcom ancestral. Els denominats ritus de transició fent ús del foc es remunten a la prehistòria. El foc, és igualment un element recurrent entre les llegendes d’origen grec. Aquesta activitat permet conèixer la importància del Sol i del foc en la nostra cultura.

  Àmbits
  • Social i Cultural
 • Activitat 6. Balls al voltant del faro

  Activitat 6. Balls al voltant del faro

  La festa de les falles va sempre acompanyada de certes tonades i balls. Totes elles representen un patrimoni que cal considerar tant pel seu significat com per la seva bellesa. Aquestes músiques i danses poden ser tractades amb els alumnes, que de forma senzilla i fàcil d’aprendre els hi permetrà descobrir

  Àmbits
  • Dansa i música